Het bliksemde en het donderdexe2x80xa6

xe2x80xa6 en het regende weer veel protest, de afgelopen weken (om met de openingsregels van het Volkslied van de Republiek Horstermeerpolder te spreken). Het actiecomitxc3xa9 slaagde er weer uitstekend in alle cameraxe2x80x99s en microfoons op de Horstermeer gericht te krijgen om de presentatie van het rapport van prof. Schultz luister bij te zetten. Ook als bestuur van de bewonersvereniging zijn wij daar natuurlijk erg blij mee. In het onderstaande berichten wij u over hetgeen wij van onze kant doen met de ontwikkelingen.

Rapport Schultz en bouwkundig onderzoek
Het rapport liegt er niet om: het plas-dras zetten van een groot deel van de polder wordt sterk ontraden, nut en noodzaak worden betwijfeld en er worden alternatieven geboden. Belangrijk is ook, dat is ontdekt dat niet alleen in het proefgebied rond de Nera het peil is verhoogd, maar dat in het hele zuidoost kwadrant 20 cm. peil is xe2x80x9copgezetxe2x80x9d, zonder dat vooralsnog duidelijk is of daarbij de juiste formele wegen zijn bewandeld (en wat eigenlijk de bedoeling is). Ook is nu vastgesteld dat er behoorlijke peilwisselingen optreden binnen korte perioden.

Nu bouwkundig onderzoek bovendien heeft aangetoond dat er bij tenminste vijf panden in de Horstermeer sprake is van recent opgetreden (soms ernstige) scheurvorming in muren en gevels, ligt het voor de hand een relatie te leggen met het peil. Het is de hoofdtaak van het waterschap dit zoveel mogelijk constant te houden op vastgelegde waarden. Doet het waterschap dat niet en ontstaat daardoor schade, dan is het waterschap daarvoor aansprakelijk.

Juridische actie?
Op de presentatie-avond in het Nera gebouw op 6 mei, heeft president Stuyver van de Republiek namens het actiecomitxc3xa9 al aangekondigd het waterschap ook daadwerkelijk aansprakelijk te willen stellen in een collectieve actie. Inmiddels heeft ons bestuur overleg gehad met het actiecomitxc3xa9 over deze zaak en daar is uitgekomen dat het dxc3xa1xc3xa1r momenteel nog iets te vroeg voor is. Bovendien zijn actiecomitxc3xa9 en bewonersvereniging het erover eens dat xc3xa1ls er collectieve juridische actie wordt ondernomen, dat het terrein is van de bewonersvereniging. Daar kan dan, na raadpleging van de leden, ook de kas van de vereniging voor worden opengesteld.
Maar zo ver is het nog niet. Eerst zal een objectief duidelijke relatie moeten worden vastgesteld tussen de peilwijzigingen en de ontstane schade. Alleen dxc3xa1xc3xa1rmee kun je bij een rechter aankomen. In de komende weken en maanden zal daartoe nader onderzoek moeten plaatsvinden. Daarbij zijn wij natuurlijk ook gexc3xafnteresseerd in de uitkomsten van een reeds aangekondigd eigen onderzoek van het waterschap.

De grote lijn
Als bestuur van de bewonersvereniging houden wij daarnaast uiteraard de grote lijn in het oog: voorkomen moet worden dat het plan Kienhuis wordt uitgevoerd. Dat is momenteel nog altijd een kwestie van lobbyen bij de politiek. Het bestuur wil bewerkstelligen dat op korte termijn alle leden van de commissie WAMEN van de provincie en alle leden van het Algemeen Bestuur van het waterschap AGV over een kopie van het rapport komen te beschikken. Daarnaast willen wij voor beide groepen een presentatie en discussie-bijeenkomst organiseren met prof. Schultz. Begin juni hebben wij bovendien overleg met alle betrokkenen (provincie, AGV, Natuurmonumenten, LTO, etc.), waarbij besproken zal worden hoe het rapport van prof. Schultz het verdere traject gaat bexc3xafnvloeden.  Wij verwachten daar de eerste reacties van deze betrokkenen te zullen horen.

Ledenvergadering in september
Met het oog op al het bovenstaande hebben we besloten de halfjaarlijkse ledenvergadering van de bewonersvereniging uit te stellen tot na de zomervakantie. Wij willen begin september met de leden bijeen komen. Op dat moment verwachten we meer duidelijkheid te hebben over de schade aan de huizen en de precieze relatie met de peilwisselingen. Bovendien zal op dat moment meer duidelijkheid bestaan over de reactie van provincie, waterschap en Natuurmonumenten op het rapport Schultz. Over beide punten kunnen we dan in overleg met de leden beslissingen nemen.

In de tussentijd zal het bestuur u op de hoogte blijven houden via dit weblog. Hier kunt  u ook reageren.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Politiek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het bliksemde en het donderdexe2x80xa6

  1. luus zegt:

    Het actiecomitee heeft een ultimatum van 1 juni aangegeven en verwachten dus ook vxc3xb2xc3xb2r die tijd een reactie van de betrokken partijen, zoniet dan gaan onze acties verder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s