Open dag 31 augustus, Proefboring Tem de brakke kwel

De waterkwaliteit en het vele brakke kwelwater dat moet worden afgevoerd zijn traditioneel altijd als argumenten gebruikt waarom de polder zou moeten worden vernat. In het verleden is het plan ‘Tem de Brakke Kwel’ gepresenteerd als mogelijke oplossing, waarbij het brakke water wordt opgepompt en ter plaatse via osmose wordt gezuiverd. Voor verdere uitleg wordt verwezen naar een eerder bericht hierover op deze weblog.
De voorbereiding voor dit project heeft aardig wat voeten in de aarde gehad. Inmiddels is men zover dat een proefboring uitgevoerd kan worden.

Firma De Ruiter gaat deze boring uitvoeren naast het gemaal van de Horstermeer, dus net buiten de polder. De boring geeft inzicht in de verschillende bodemlagen tot een diepte van ca 250 m. In het boorgat worden verschillende peilfilters afgesteld, waarmee op verschillende dieptes ook de waterdruk en de kwaliteit van het grondwater kan worden gemeten. Met deze peilfilters gaat nog geen brak grondwater worden opgepompt. De boring bij het gemaal is uitsluitend bedoeld voor onderzoek; behalve voor monstername wordt geen water opgepompt. De informatie die de boring oplevert is nodig om in een volgende fase een winput aan te leggen in de polder zelf waarmee het brakke grondwater kan worden opgepompt

De voorbereidingen voor de boring zijn gestart op 19 augustus. De week daarna (vanaf 26 aug) vindt de feitelijke boring plaats. In de uitnodiging open dag wordt extra informatie gegeven.

Om U in de gelegenheid te stellen de werkzaamheden van dichtbij te bekijken wordt een open dag gehouden op zaterdag 31 augustus. Tevens kunt U een kijkje nemen in het gerenoveerde gemaal. In het gemaal zijn de toerengeregelde pompen aan het werk te zien, die het nu mogelijk maken om het slootpeil in de polder veel constanter te houden.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s